Siemennäkkileipä ja hernelevite

Siemennäkkileipä, hummusta muistuttava hernelevite ja lasi maitoa on mukava ilta- tai välipala

Siemennäkkileivät ja hernelevite
Kuva: Laura Riihelä

Siemennäkkileipä

16 palaa

1 dl kaurajauhoja tai pikakaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl saksan- ja hasselpähkinöitä
0,25 tl suola
1 muna (voi jättää pois, silloin vettä 1,5 dl)
1 dl vettä
rypsiöljyä voiteluun

  1. Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita.
  2. Lisää joukkoon muna ja vesi ja sekoita taikinaksi.
  3. Voitele leivinpaperi ja levitä taikina lastan tai haarukan avulla noin 25 x 30 cm kokoiseksi suorakaiteeksi paperille, vedä paperi pellille.
  4. Paista 20 minuuttia 200 asteessa ja jaa levy veitsellä tai taikinapyörällä ruuduiksi, jatka paistamista 20 minuuttia.
  5. Jos leivissä ei ole vielä yhtään väriä, käännä ne ympäri ja pidä vielä uunin jälkilämmössä 10 minuuttia.

Hernelevite

240 g (1 tlk) kypsiä herneitä
1 rkl sitruunamehua
1,5 rkl rypsiöljyä
0,5 dl vettä
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl manteleita
0,25 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
0,25 tl suolaa
0,25–0,5 tl rouhittua mustapippuria

  1. Kuori valkosipulinkynsi ja mittaa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon.
  2. Sekoita tasainen tahna ja tarjoa leivän levitteenä tai salaatin kanssa.

Vinkki! Levitteen voi maustaa lisäämällä 1 dl tuoretta silputtua basilikaa tai jauhaa sekaan 100g makeita pikkutomaatteja (jätä silloin vesi pois).