Punajuurileivokset

Punajuuri sopii hyvin myös makeisiin leivonnaisiin

Punajuurileivokset
Kuva: Laura Riihelä

Punajuurileivokset

12 kpl

2 kpl (150 g) punajuurta
1 sitruuna
2 kananmunaa
1 dl hienoa kidesokeria
1 dl juoksevaa margariinia (tai rypsiöljyä)
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl graham- tai täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa

Väliin
1 dl omenasosetta (miedosti makeutettua)
1–2 tl raastettua tuoretta inkivääriä

Päälle
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl raastettua sitruunankuorta
3 rkl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
1 tl punajuurimehua

Koristeeksi
Punaisia viinimarjoja tai kuivattuja puolukoita

  1. Kuori ja raasta punajuuret ja purista raasteesta hiukan mehua kuorrutteen värjäämistä varten. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori talteen ja purista mehu, säästä sitruunankuorta kuorrutteeseen.
  2. Vaahdota munat ja sokeri, lisää punajuuriraaste, rasva, sitruunankuori, mehu ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda.
  3. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi, levitä taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista 175 asteessa 40–45 minuuttia.
  4. Anna pohjan jäähtyä ja valmista kuorrute. Vaahdota kerma ja sekoita kuorrutteen ainekset keskenään.
  5. Leikkaa jäähtynyt pohja puoliksi ja sitten halki kahteen kerrokseen, levitä väliin inkiväärillä maustettua omenasosetta.
  6. Paina pohjakerrokset päällekkäin, levitä kuorrute pinnalle, leikkaa 12 osaan ja koristele.

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.