Muikkupiiraat

Muikkupiiraat hurmaavat vierastarjoilun suolaisena palana

Savumuikkupiiraat
Kuva: Laura Riihelä

Muikkupiiraat

18 kpl

Pohjat
2,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
veitsenkärjellinen suolaa
80 g rasiamargariinia tai voi-kasviöljyseosta
1,25–1,5 dl perunasosetta (jauheesta)

Täyte
150 g (1 tlk) savumuikkuja (säilyke)
1–2 kpl (150 g) porkkanaa
1 kpl (100 g) palsternakkaa
100 g (2-3 dl) syötäväksi käsiteltyjä sieniä (suppilovahveroita tai herkkusieniä)
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl kuivattua timjamia
0,5 tl vastarouhittua mustapippuria
veitsenkärjellinen suolaa

Pohjataikinaa varten sekoita jauhoihin suola ja nypi rasva. Lisää perunasose ja säilytä viileässä.

Kuori ja pilko täytettä varten juurekset tikuiksi, silppua sipuli, puhdista ja viipaloi sienet pieneksi.

Kuullota sipuli pannulla öljyssä, lisää sienet, anna nesteen haihtua, lisää juurekset ja mausteet ja anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä. (Suolaa ei välttämättä tarvita, sillä muikuissa on suolaa.)

Nosta muikut lautaselle ja valuta ylimääräinen öljy pois.

Pyörittele taikinasta pötkö ja jaa 18 palaan. Kauli palat ohuiksi pyörylöiksi jauhojen avulla ja peitä pohjat, etteivät ne kuivu. Lisää pohjille täytettä ja 1–2 muikkua, sulje piiraat taittamalla reunat yhteen ja painelemalla kiinni.

Paista piiraita 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, maistuvat myös jäähtyneenä.

    Vinkki! Näin valmistat ohjeella pikkupitsoja: tarvitset lisäksi noin 1 dl tomaattipyreetä, 2 dl juustoraastetta ja 1 tl oreganoa. Levitä kaulituille pyörylöille pyreetä ja kasvistäytettä, jaa päälle muikut sekä viimeistele oreganolla ja juustoraasteella. Paista kuten piiraat.