Kansallisruoka satavuotiaalle

Onko ruisleivästä Suomen kansallisruuaksi? Kuvat: Laura Riihelä / Elo-säätiö
 
Mistä suomalaisista ruuista olet erityisen ylpeä? Mitkä ruuat ovat kansallisia ruoka-aarteitamme, ruokia, joissa maistuu suomalaisuus? Entä mitä ruokia haluaisit tarjota ulkomailla makupaloina suomalaisuudesta? 
 
Elo-säätiö, MTK, Maa- ja kotitalousnaiset ja joukko muita ruoka-alan järjestöjä haluavat antaa satavuotiaalle Suomelle herkullisen lahjan: oman kansallisruuan. Juhlavuosi on erinomainen hetki herättää keskustelua ruokakulttuuristamme. Minulla on kunnia olla mukana 12-henkisessä raadissa, joka valitsee kansalaisten ehdotuksista parhaat ruoka-aarteemme. 
 
 
Meillä on monta syytä olla ylpeitä omasta ruuastamme. Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa. Ruokakulttuurissamme näkyy hienolla tavalla vuodenaikojen vaihtelu ja luonnonläheisyys. Pohjolan luonto on kautta aikojen antanut aromikkaita marjoja, sieniä, kalaa ja riistaa. Maailman pohjoisimmilla alueilla kasvatetuissa perunoissa, juureksissa ja viljoista leivotussa leivässä voi maistaa talven roudan ja sitä seuranneen kesän yöttömän yön. 
 
Suomessa on aina osattu jemmata ruokaa pitkän talven varalle. Etikkaliemeen on säilötty kurpitsaa, vihanneksia, sieniä ja kurkkuja. On suolattu sieniä, lihaa ja kalaa ja hapatettu kaalia ja maitoa. Marjoja on höyrystetty mehuksi ja keitetty sokerilla hilloiksi ja marmeladeiksi. Juuri tämä kekseliäisyys satokauden ruuan säilyttämisessä on jättänyt voimakkaan jäljen ruokapöytäämme. Perinteiset säilöntämenetelmät ovat nousseet ruokatrendeiksi. Monissa ravintoloissa ja kotikeittiössä innostutaan nykyään pikkelöimisestä, hapattamisesta ja kuivaamisesta. 
 

 
Me maa- ja kotitalousnaiset osaamme tehdä todellista kansallisruokaa. Maaseudun naisten laittama ruoka on selkeää, hyvää ja rakkaudella valmistettua, omista korkealaatuisista raaka-aineista. Näissä resepteissä piilee todellisen suomalaisen ruuan maku. Ruuanlaiton taidon olemme saaneet perintönä maalaiskulttuurista, äideiltämme, isoäideiltämme ja lähipiirin muilta naisilta. 
 
Osaamisen siirtyminen tuleville sukupolville ei ole kuitenkaan enää itsestäänselvyys. Me järjestönä voimme vaalia perinteisiä reseptejä, ruokataitoja ja -tajua. Tuomalla maakuntien ruoka-aarteita nykypäivään, päivittämällä ja soveltamalla, pidämme hengissä maakuntien ruokaperinteitä. Kansallisruokaäänestys on yksi keino innostaa keskusteluun alueellisista erikoisuuksistamme.   
 
Iloitsen joka päivä siitä, että saan syödä hyvää, maukasta ja terveellistä ja puhdasta kotimaista ruokaa. Omia suosikkejani Suomen kansallisruuiksi ovat hernekeitto, läskisoosi, kesäkeitto ja lanttulaatikko. Mitkä ovat sinun? Anna äänesi täällä!
 
Maija Silvennoinen
keittiömestari
hallituksen puheenjohtaja, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
 
 
Suomalaiset ja ruoan ammattilaisista ja asiantuntijoista koostuva raati valitsivat kaksitoista finalistia, eli kansallista ruoka-aarretta. Kahdestatoista herkullisesta finalistista valitaan voittaja. Äänestysaika 3.10. -5.12.2016. Voittaja julkistetaan 19.1.2017.
 
www.kansallisruoka.fi

Maijan kuva: Timo Viljakainen
Muut kuvat: Laura Riihelä / Elo-säätiö

Jaa

Facebook Comments Box