Tomaatticharlotta

Kuva: Sami Piskonen

noin 10 annosta
 
Kulhon tilavuus noin 1 - 2 l  
noin 300 - 400 g erilaisia tomaatteja

Täyte:
4     liivatelehteä
2 dl     vispikermaa
1 prk     ranskankermaa (150 g)
200 g     yrttituorejuustoa, esim. basilika
1 dl     aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
2 kpl (100 g)     kevätsipulia varsineen pilkottuna
0,5 dl     tuoretta basilikaa silputtuna
2 rkl     vettä
1 tl     sokeri
1 tl     suola
Ripaus     mustapippuria

Pohja:
100 g     ruisleipää
25 g     voita tai margariinia sulatettuna

Koristeluun:
Tuoretta basilikaa

1.    Viipaloi tomaatit ohuiksi siivuiksi.
2.    Vuoraa kulho (tilavuus noin 1 - 2 litraa) tuorekelmulla ja asettele tomaattiviipaleet kulhon reunoille.
3.    Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
4.    Lisää vaahdotetun kerman joukkoon ranskankerma, tuorejuusto, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit, kevätsipuli ja basilika. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.
5.    Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuuman veden joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hieman.
6.    Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin vatkaten.
7.    Kaada täyte tomaateilla vuorattuun kulhoon ja laita se hetkeksi jääkaappiin.
8.    Valmista pohja. Murskaa ruisleipäsiivut esimerkiksi tehosekoittimessa tai hienonna ne veitsellä.
9.    Sulata rasva ja sekoita sulatettu rasva ja leipämurska keskenään. Ota kulho jääkaapista ja painele ruisleipäseos varovasti täytteen päälle.
10.    Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa tomaatticharlotta tarjoilulautaselle ja koristele tuoreella basilikalla.
 

Jaa