Äidin rapeat maustepiparkakut

Äidin rapeat maustepiparkakut 

 
Taikina
 
1,5 dl siirappia
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
(tai korvaa nämä mausteet piparkakkumausteella)
150 g voita
1 muna
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
 
  1. Laita sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Lisää seokseen voi, anna sulaa ja sekoita.
  2. Jäähdytä seos.
  3. Lisää seokseen kananmuna.
  4. Sekoita ruokasooda osaan jauhoista. Kaada jauhot seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla kiinteää, silloin se ei leviä uunissa.
  5. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua ainakin 2 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, 2–3 mm paksuksi levyksi. 
  7. Ota muotilla erimallisia piparkakkuja ja nosta ne lastalla leivinpaperilla päällystetylle pellille.
  8. Paista saman kokoiset piparkakut samalla pellillä 200 asteessa noin 8 minuuttia kauniin ruskeiksi. 
  9. Jäähdytä piparit tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.
 
 

Jaa