Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille 2015-2016

”Päiväkotimme kaikki kasvattajat olivat erittäin tyytyväisiä ja ilahtuneita Kasvisaarteen arvoituksesta! Lapset nauttivat kovasti tuokiosta, osallistuivat innokkaina ja olivat aidosti kiinnostuneita. Parhaita kommentteja kuulimme seuraavana päivänä lasten vanhemmilta, jotka kertoivat, kuinka iltapalalla oli innokkaina tutkittu hedelmiä ja vihanneksia oman suurennuslasin avulla. Iso plussa myös todella hyvästä ja monipuolisesta aineistosta! Kasvisaarteen arvoitus antoi myös meille kasvattajille hyviä vinkkejä siitä, kuinka kasviksiin ja ruokaan voi tutustua lapsia motivoivalla ja innostavalla tavalla. Suuri kiitos siis teille! :)”

Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille -hankkeessa maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat järjestivät aistilähtöisiä Kasvisaarteen arvoitus -ruokakasvatustapahtumia päiväkodeissa. Hankkeessa järjestettiin yhteensä 367 Kasvisaarteen arvoitus -tapahtumaa, joihin osallistui 13 876 lasta ja 2 763 aikuista.

Täältä löydät hankkeessa kehitetyt tulostettavat esitehtävät päiväkodeille ja kodeille.

Näiltä sivuilta löydät vinkkejä vanhemmille siihen, kuinka kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin voi tutustua uudella tavalla ja kuinka ruokarohkeutta voidaan kasvattaa kotona.

Tietoa hankkeesta

Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille -hankkeen ensisijaisena tavoitteena oli lisätä 3–7-vuotiaiden lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä käytännönläheisellä ja Sapere (makukoulu) -menetelmään perustuvalla neuvonnalla.

Lisäksi tavoitteina oli lisätä tietoa ja kiinnostusta kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä terveellisistä ruokailutottumuksista leikki-ikäisten perheissä sekä lisätä tietoa ja kiinnostusta Sapere-menetelmästä sekä lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen syömisen lisäämisestä päiväkotien henkilöstön parissa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on edistää leikki-ikäisten terveyttä.

Tapahtumista kerätyn palautteen perusteella hanke onnistui tavoitteessaan, ja lisäsi lasten kiinnostusta kasviksiin sekä päiväkodin henkilökunnan kiinnostusta aistilähtöiseen ruokakasvatukseen.
Palautekyselyyn vastanneista 85 % oli sitä mieltä, että tapahtuma lisäsi lasten kiinnostusta kasviksia kohtaan paljon tai erittäin paljon.

”SUURI KIITOS!!! Tällaisia näin mukavia tilaisuuksia (vielä ilmaisia!!!) on äärimmäisen harvoin...mukava, että pääsimme mukaan...Huippu juttu!!! Näitä lisää!!! :)”

”Toivoisin, että mahdollisimman moni päiväkoti tarttuisi tähän tilaisuuteen. Tilaisuuden vetäjä oli tehtävässään hyvä, lapsia innostavaa ja hengessä täysillä mukana, kiitos. :) Esim. lausahdus "rohkea salapoliisi uskaltaa maistaakin sitä" sai joka ikisen käden viemään kaalin suuhun.”

”Erittäin kiva ja tykätty vierailu niin lasten, henkilökunnan kuin vanhempien mielestä. Kerronta ja toiminta oli onnistunut todella hyvin ja lapsentasoisesti. Vanhemmilta tuli positiivista palautetta, koska kasvikset olivat olleet päivän puheenaihe kotonakin. Sopivasti lounaalla söimme samana päivänä kasvispihvejä ja ne maistuivatkin erittäin hyvin lapsille!”

Kysy lisää alueesi ruoka-asiantuntijalta!

Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.


Jaa

Artikkelit